Riport

ZENE MINDENKINEK – SZUBJEKTÍV KÉPRIPORT A FESZTIVÁLZENEKAR ŐSZI KÖZÖSSÉGI HETÉRŐL

Szeptember első hetében a Budapesti Fesztiválzenekar a nyakába vette az országot és jótékonysági koncertsorozatot adott idősotthonokban, gyermekotthonokban, templomokban és zsinagógákban. Én az NLC fotósaként követtem végig a Közösségi hetet, olykor a zenészekkel együtt utazva, hosszan beszélgetve, olykor csöndes külső szemlélőként és műélvezőként.

Amikor beléptem a gyermekotthon kapuján, még nem pontosan tudtam, mi vár rám azon a héten. Fütyülést, sikoltozást, trappolást és csattogást hallottam egy szimfonikus zenekari próba megnyugtató hangolása helyett. A színpadon aztán tarka jelmezes, parókás zenészeket láttam buddha nyugalommal üldögélni, várva a koncert kezdetét.

Akkor arra gondoltam, hogy na igen, ez az, aminek értelme van.

A Budapesti Fesztiválzenekar több mint harminc éve New Yorktól Isztambulig a világ legrangosabb koncerttermeiben örvendezteti meg a zenéhez értő közönséget fantasztikus játékával. Fischer Iván zenekarának mégis több olyan projektje van, amelynek az a célja, hogy a zenét eljuttassák olyanokhoz is, akik a hatalmas koncerttermek fehér nyakkendős zeneélvezetéből valamilyen okból ki vannak zárva. Ezért egyáltalán nem csak egyenes derékkal ülő, pisszenést sem hallató közönség előtt játszanak a BFZ muzsikusai. A babzsákokban elnyúlós, utcai ruhás, olykor belehorkolós Midnight Music, és a gyerekeknek tartott zenei nevelési programok, a TérTáncKoncertek mind a Fesztiválzenekar és Fischer Iván társadalmi érzékenységéből és közösségi felelősségvállalásából fakadó nyitott programjai.

Gyermekgondozási intézmények

2018. szeptember 4. és 9. között összesen 24 koncertet adott a Fesztiválzenekar kisebb kamaraformációkban. Ebből három szólt kifejezetten fiataloknak, ezek a Zenevár előadások.

Cseppkő Gyermekotthon

A gyerekek bevonásával, a hangszerek egyenkénti megszólaltatásával épül fel a mesés történet.

Cseppkő Gyermekotthon

A kamaszok közben ki-be sétálnak, sugdolóznak, fészkelődnek, a nevelők próbálják tartani a rendet úgy, hogy senkinek a kedvét ne szegjék.

Cseppkő Gyermekotthon

Aztán egyre több tátott szájat látni minden sorban.

Cseppkő Gyermekotthon

Idősotthonok

Ahány zenésszel beszélgettem a Közösségi hét során, mindenki egyetértett abban, hogy az élmény, amelyet ezektől a koncertektől kap, felülír minden, az eseményekkel együtt járó nehézséget.

Vakok Intézete, Ápoló és Gondozó részleg

Az őszinte és direkt visszajelzés, az udvariaskodástól mentes hála, amelyet a közönség kifejez, gyakran jobb érzés, mint egy koncerttermi ováció. A hideg is végigfutott rajtam, amikor a Vakok Állami Intézetében Dvorák Lajos csellista köszöntője után a zenészek a húrokhoz érintették vonóikat, és a közönség soraiban többen azonnal elsírták magukat.

Vakok Intézete, Ápoló és Gondozó részleg

A zene hatására az érzelmek azonnal elárasztottak mindenkit.

Vakok Intézete, Ápoló és Gondozó részleg

Különleges élmény volt ez, mindennel együtt, ami abban a szűk órában ott a teremben és a terem körül történt. Voltak, akik elaludtak, mások a folyosón kóboroltak és csodálkoztak, de a gondozók itt is bevetették minden rutinjukat, hogy a koncert zavartalanul mehessen le.

Vakok Intézete, Ápoló és Gondozó részleg

Annak ellenére is, hogy a helyszínek és bizonyos jelenetek rendkívül profának voltak, minden perce természetes és kedves volt ezeknek az eseményeknek.

Halom Otthon Idősek Otthona

Az élmény igazabb volt, mint amikor egy nagykoncert után a közönség felállva tapsol, majd kimegy a teremből és már a ruhatárnál sorakozva újra felmegy a pulzusa és ismét beleáll a hétköznapi szkanderba, hátrahagyva minden emelkedettséget, amit pár perce még a zenétől megkapott, amikor elhitte magáról, hogy ezután majd jobb ember lesz.

Halom Otthon Idősek Otthona

Ezekbe a termekbe a zene elhozott egy napnyi vagy egy fél napnyi izgalmat, majd megnyugvást.

Halom Otthon Idősek Otthona

A zenészek a Közösségi hét előtt bejelentkeznek az egyes koncertekre, majd maguk szervezik meg, hogy milyen formációkban „kamaráznak” együtt.

Halom Otthon Idősek Otthona

Az egy hét alatt a Fesztiválzenekar egésze részt vett a programban, sőt, több vendégművész is (összesen 80-90 fő).

Aranyhegyi Idősek Otthona, Csókakő

A próbák idejében maguk egyeztek meg, karmester a koncertekre nem kísérte őket. A Közösségi hét négy év alatt (2014 júniusában volt az első koncert), több, mint 110 idősotthonba jutott el.

Aranyhegyi Idősek Otthona, Csókakő

Zsinagógakoncertek és templomi koncertek

A Közösségi hét, mint misszió, Fischer Iván ötlete volt. A Fesztiválzenekar fővárosi és állami támogatást is kap, ebből igyekszik visszaadni a lehető legtöbbet a lehető legnagyobb közönség számára – a koncertek nem csak a közönség számára ingyenesek, de a befogadóknak is, csak a helyszínt kell biztosítaniuk.

Ziffer Sándor Galéria, Eger

A zsinagógakoncerteket rendre olyan helyszíneken rendezik meg, amelyek egykor imaházak voltak, ma viszont már más funkcióval bírnak.

Ziffer Sándor Galéria, Eger

A zsidó hitközösségek eltűntek vagy összementek, az épületek más funkciót kaptak. A koncertek emléket állítanak ezeknek a közösségeknek is.

Ziffer Sándor Galéria, Eger

Ha nem utaztam volna együtt az eseményekre a zenekar tagjaival, sosem derült volna ki számomra, hogy történhet olyan, hogy a zenész kinyitja a kottát a koncert közben és akkor látja meg, hogy a második oldal után az ötödik jön…

Ziffer Sándor Galéria, Eger

Nem lettem volna tanúja annak, hogy az egyik azt mondja a másiknak, hogy legközelebb üljünk közelebb egymáshoz, mert így annyit hallottam csak belőled, mintha be lett volna kapcsolva a YouTube, és nem nevettem volna együtt a a fúvósokkal, ahogy azt mondják,

áhh, ők vonósok, furák.

Piliscsabai Templom

A templomi koncerteket eredeti barokk hangszerekkel játsszák, Piliscsabán énekesekkel egészítették ki az élményt.

Piliscsabai Templom

Visszatekintve, ez a hét nem csak zenei, hanem társadalmi élmény is volt. A Budapesti Fesztiválzenekar legközelebb április 11. és 17. között szervez ingyenes Közösségi Hetet.

 

 

Köszönöm az NLC és a BFZ segítségét a munkában.